MOL csapat Autó-Motor Blog

Michelisz Norbi: Nálunk nem csak duma a csapat szerepe

2013.12.24. 11:48 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

norbi_monza3.jpgMichelisz Norbert a hatodik helyen zárta a túraautó-világbajnokság (WTCC) idei szezonját. Váratlan kiesések mellett szerencsére sokkal több volt a sikeres futam, és ezek után Norbi szinte mindig kiemelte a csapat, a Zengő Motorsport szerepét.

„Úgy érzem fele-fele a siker aránya köztem és a csapat között. Nem azért emelem ki őket, mert mindenki ezt teszi, és jól hangzik. A Forma 1-ben is sokan kiemelik a csapat szerepét, holott sokkal fontosabbnak tartják a saját szerepüket. Ez nem csak kifelé fontos, de az én helyzetemben is látni kel, hogy mindenki erőn felül dolgozik a csapaton belül” – mondta Norbi, aki kiemelte, sok csapatnál ez azért csak „duma”, mert kényelmesebb lehetőségekből gazdálkodhatnak, és ezeket nem kell munkával és energia befektetéssel pótolni, mert ott van, a kész.

„Nekünk viszont, hogy ezt a teljesítményt nyújtani tudjuk, ha nincs meg az anyagi háttér, akkor azt befektetett munkával, energiával kell pótolni. Na ezért van nagy szerepe nálunk a csapatnak” – összegezte a csapat szerepét.

A Zengő Motorsportot egy-egy versenyen 10 fő képviseli. Norbi mellett természetesen Zengő Zoltán csapattulajdonos, valamint asszisztense, egy versenymérnök, egy adatmérnök, valamint öt szerelő alkotja a csapatot.

„Az idény elején voltak keserves pillanatok, de akkor sem vesztettük el a hitünket, pedig nem láttunk egy szalmaszálat se, hogy mitől tudunk kimászni a gödörből. Látszott mindenkin a baj, de mindenki megpróbált mindent, hogy kijöjjünk belőle. A szerelők éjjelente 3 órákat aludtak, annak köszönhetően, hogy az autó csak Monza előtt másfél héttel lett csak kész, így rájuk nagyon sok feladat hárult” – mondta Norbi azzal kapcsolatban, mekkora szerepük volt a „háttérmunkásoknak” idei sikereiben.

„Attól is működik jól és hatékonyan egy csapat, ha mindenki látja a saját szerepét. Zoli hiába volt neves versenyző, tisztában van vele ez már egy másik bajnokság és más döntéseket kell hozni, mint anno ő meghozott, így neki nem igazán van beleszólása. Vezetőmérnökünknek Báli Gergőnek van a legnagyobb szerepe abban, hogy az autó „milyen irányba” menjen a beállítások terén. Összességében ez úgy néz ki, 1% Zengő, 39% Michelisz 60 % Báli” – mondta Norbi arról, kié a döntő szót az autó beállításaival kapcsolatban.

Norbi úgy érzi az idei szezonban sikerült kivívnia a többi Hondás tiszteletét is, hiszen nem gyári versenyzőként is bizonyította rátermettségét. „Ha eltekintünk a pontversenytől nagyon jó bizonyíték, hogy a mezőny leggyorsabb pilótájának tartott Tarquini is Hondával versenyez, mégis az időmérőkön én voltam a legtöbbször a leggyorsabb Hondás. (Montero 2, Tarquini 4, Michelisz 6) Ez sokat elmond arról kinek hol a helye a Hondás versenyzők között” – mondta Michelisz

Ugyanakkor tisztában van vele, a gyorsaság nem garancia semmire, lehet valaki nagyon gyors, ha nincs meg az a fajta versenyintelligenciája a pontszerzésre. Norbi profizmusát jól jelzi, hogy azt is tudja ez a fajta rutinja és érettsége még nincs meg, de reméli csak azért, mert nincs még meg a kellő versenytapasztalata.

„Ha én Hondás vezető lennék, akkor Michelisz Norbertet választanám versenyzőnek a jelenlegi három közül. Nem feltétlenül azért mert jelenleg ő a legjobb, de van benne lehetőség, látva az idei szakmai fejlődését. Ez így lehet, hogy furcsán hangzik, ugyanakkor azt is tudom Tarquini szintjét megütni komoly évek munkája, de képesnek tartom magam rá. Éppen azért most úgy látom, nem én vagyok a legjobb Hondás, de remélem csak idő kérdése hogy az legyek. De úgy érzem nincs nagy elmaradásom, egy szinten vagyok velük” – mondta a tőle megszokott őszinteséggel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-auto-motor.blog.hu/api/trackback/id/tr725706815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása