MOL csapat Autó-Motor Blog

Michelisz Norbert népszerűsége a rácson túl is elér

2014.02.07. 08:12 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

norbi_monza3.jpgMár csak két hónap van hátra a túraautó-világbajnokság (WTCC) első futamáig. Michelisz Norbert már túl van Honda négynapos tesztjén Spanyolországban, bár az autót nem vezette még. Az ő autója várhatóan március elején készül el, és legkésőbb akkor próbálhatja ki a 2014-es gépet. Így azonban marad ideje arra, hogy olyan meghívásokat is elfogadjon, melyekre a versenyidőszakban valószínűleg nem lenne ideje, energiája.

Norbi legutóbb a sopronkőhidai börtönben tett látogatást, és ahogy ő fogalmazott, ez élete egyik meghatározó élménye volt. Michelisz saját hivatalos oldalán úgy fogalmazott, meglepte, hogy a fogvatartottak mennyire képben vannak a pályafutásával kapcsolatban, ugyanakkor ahhoz, hogy az ott látottakat megeméssze, kell még néhány nap.

Norbit hetekkel ezelőtt keresték meg annak kapcsán, hogy látogasson el az intézménybe, mert sok fogva tartott komolyan követi a pályafutását, jó lenne, ha személyesen mesélne nekik az élményeiről. Ritkán szokott lemondani meghívást, hiszen örömmel megy olyan rendezvényekre, amelyeken szívesen látják, de ezúttal azért elgondolkodott egy pillanatra, hiszen egy tőle nagyon távoli világba hívták.

„Aztán egy-két perc gondolkodás után rádöbbentem, élnem kell a lehetőséggel, mert ezzel is tovább szélesíthetem a rálátásomat a világra. Így történt, hogy kisvártatva azon kaptam magam, hogy a sopronkőhidai börtön rideg bejáratánál gépiesen pakolom ki a zsebeimet” – írta Norbi a Michelisz.hu oldalon.

Az alkalmazottak és az őrök kedvesen fogadták, bemutatták az épület minden zegét-zugát. Végigjárta a folyosókat, a közösségi helyiségeket és a múzeumot, az előzetes letartóztatásban lévők fogdáit éppúgy látta, mint a szigorított büntetést töltőkét.

A jelenleg legmagasabban jegyzett hazai autóversenyző elárulta, nem olyan volt a börtön, mint a filmekben. A hollywoodi mozikból jól ismert vasrácsok itt csak az egyes szektorokat választották el, maguk a cellák tömör ajtóval zárták el a rabokat a külvilágtól.

Korábban egyszer járt csak börtönben, tavaly a sonomai versenyhétvége előtt látogatott el San Franciscóba, és nézte meg a világ talán leghíresebb börtönét az Alcatrazt. Ugyanakkor az már csak múzeum, ahová önszántukból látogatnak el az emberek, itt viszont nemcsak a falak és a rácsok nyomasztó összefonódását látta, hanem a fogva tartottakat is.

Az intézmény 750-800 fogvatartottja közül körülbelül 80 jó magaviseletű töltötte meg morajjal az étkezőt, ahol élete egyik legfurább közönségtalálkozója vette kezdetét. Norbit nagyon meglepte a beszélgetést levezető fogvatartott, aki rendkívül tájékozott volt vele kapcsolatban. A megszokott kérdéseken kívül komoly szakmai, technikai jellegű kérdések is érkeztek hozzá.

A jó magaviseletűek bizonyos időközönként kiérdemlik, hogy tévézhetnek, és ilyenkor ők választhatják, melyik műsort nézik meg. Tavaly három-négy WTCC-futam is felkerült a programra. Az egyik rabtól még egy festményt is kapott, melyen saját magát láthatja viszont. 

Az élménybeszámoló a végére egy kötetlen beszélgetéssé alakult, ahol a Zengő Motorsport klasszisa is kérdezett a raboktól. Elsősorban arra volt kíváncsi, mi hiányzik nekik a legjobban a kinti világból. A legtöbb esetben azt válaszolták, hogy a család. Norbi egyáltalán nem bánta meg, hogy ellátogatott Sopronkőhidára, a látogatás kapcsán alaposan értékelődött benne a börtönviseltek helyzete. Ő, aki versenyei kapcsán, számos helyen megfordult a világban, itt érezte igazán, hogy a külvilágtól való teljes elzárásnál, a szabadság elvesztésénél súlyosabb büntetés nem nagyon létezik.

Ezek után nem meglepő, hogy mély nyomot hagyott benne a látogatás, a börtön rideg és nyomasztó világa. Saját bevallása szerint napokkal később is voltak olyan pillanatai, amikor eszébe jutottak az ott eltöltött órák. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-auto-motor.blog.hu/api/trackback/id/tr585803167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása